KM/L ? Purata Penggunaan Petrol? Macam mana kira kos?



kereta-kereta zaman sekarang canggih2 meter siap ada ukur tahap penggunaan petrol sama ada km/L atau L/100km. haha mesti confuse punya kalau km/L, lagi tinggi nombor tu lagi jimat la kereta tu. contoh dalam video ni purata km/L adalah 11.9km/L dan guna petrol jenis ron97 hijau harga 1L = RM2.67 masa korang tgk video ni. so kos untuk 1 km = RM2.67 / 11.9km dapatlah RM0.22 untuk 1 km untuk bacaan 11.9km/L. kalau L/100km, lagi kurang nombor tu lagi jimat la kereta tu. contoh bacaan 8L/100km pakai ron97 juga 8L x RM2.67 = RM21.36 RM21.36 / 100 = RM0.21 jadi kos untuk 1km = RM0.21 korang boleh pilih nak kira macam mana. janji korang dapat agak berapa kos per km. kalau petrol kuat dibandingkan dengan kereta yang sama boleh la check apa yang patut. nak tahu minyak pelincir tu boleh jimat petrol atau tidak boleh reset bacaan meter dan tgk betul2 jimat atau tidak sebelum dan selepas tukar minyak pelincir semoga video ni ada manfaat pada tuan2 jika ada pertanyaan tuan boleh tinggalkan comment di bawah jangan lupa LIKE/SUBSCRIBE Page/Channel saya Hasmadi Hadi ada lagi video2 yang bermanfaat saya nak share ==================================== 𝐀𝐏𝐀 𝐊𝐄𝐋𝐄𝐁𝐈𝐇𝐀𝐍 𝐔𝐓𝐀𝐌𝐀 𝐉𝐓𝐗𝟏𝟎𝟎𝟎? ==================================== . ● Enjin RINGAN. Lepas guna JTX1000, pedal minyak akan rasa ringan. kalau motor, setiap kali pulas, memang terasa ● Enjin BERSIH. Pakai minyak hitam biasa, makin lama makin berkeladak enjin. Pakai JTX1000 berterusan, boleh bukak tgk dlm enjin. BERKILAT ! ●JIMAT PETROL Ni paling ramai SUKA. Dah confirm² boleh Jimat Kos belanja. Lebihan duit boleh simpan untuk servis JTX seterusnya dan lebih mudah bila kereta korang ada meter km/L. ● HARGA SAMA SEPERTI BRAND-BRAND LAIN, MALAH LEBIH MURAH BERBANDING MINYAK HIGH PERFORMANCE DIPASARAN !! . Hubungi Terus Untuk Info Lanjut Tentang Jaga Engine Klik Terus Untuk Terus Whatsapp: https://wa.me/60194551036?text=BlogMeterPetrolKosPerKM

Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan
Khidmat Nasihat IKLAN disediakan
Khidmat Nasihat SIGNBOARD Bengkel disediakan

*PERCUMA IKLAN INTERNET

Hubungi Untuk Maklumat Lanjut:
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)

Cara Selamat Nak Bagi Orang Lain Masuk Simpang


Kalau Anda Nak Jadi Pengguna Yang Berjiwa Kongsi

boleh ikut panduan dibawah

Step Yang Lebih Jelas:-

1- Bagi jarak lebih kurang 30 meter (jarak yang cukup)
2- buka lampu
3- perlahankan kereta secara perlahan-lahan
4- bagi lampu tinggi beberapa kali sampai la kereta tu masuk simpang
5- berhenti jika perlu jika kereta yang nak masuk tu tak yakin


step ni untuk kita elakkan kesesakan lalulintas
dan jadi pengguna jalanraya yang berjiwa kongsi jalan

semoga video ni ada manfaat pada tuan2
jika ada pertanyaan tuan boleh tinggalkan comment di bawah

jangan lupa LIKE/SUBSCRIBE Page/Channel saya Hasmadi Hadi
ada lagi video2 yang bermanfaat saya nak share


Klik Terus Untuk Terus Whatsapp:
https://wa.me/60194551036?text=BagiKeretaMasukSimpang


Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan
Khidmat Nasihat IKLAN disediakan
Khidmat Nasihat SIGNBOARD Bengkel disediakan

*PERCUMA IKLAN INTERNET

Hubungi Untuk Maklumat Lanjut:
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)

Untuk Motor Mana Satu? JTX Red ker JTX Gold?


Ramai masih keliru
JTX Gold ker?
JTX Red ker?

Untuk info rakyat Malaysia
Dua dua boleh guna dekat motosikal

kalau tak pasti mana yang sesuai
pilihlah JTX Red.
walaupun 15w-50 tak semestinya motor akan rasa berat
sebab teknologi tribologi yang akan ringankan motor tu

kalau kaki rembat, tangan kaki pulas
pilihlah JTX Red selamat sikit engine tu

kalau motor tu memang pakai 10w-40 sejak lahir kilang
gunalah JTX Gold. Jangan pening2.
Tukar teknologi jer.

yang bawa santai2 memang boleh guna JTX Gold.
asalkan motor tu takda sejarah silam minyak ghaib
atau luka tak sembuh.

paling mudah terus jer whatsapp saya
saya akan beri info lebih lanjut.


● HARGA SAMA SEPERTI BRAND-BRAND LAIN,
MALAH LEBIH MURAH BERBANDING MINYAK HIGH PERFORMANCE DIPASARAN !!

Klik Terus Untuk Terus Whatsapp:

https://wa.me/60194551036?text=JTXRedAtauJTXGold

Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan
Khidmat Nasihat IKLAN disediakan
Khidmat Nasihat SIGNBOARD Bengkel disediakan

*PERCUMA IKLAN INTERNET

Hubungi Untuk Maklumat Lanjut:
0194551036 (sms/whatsapp/call)


Cara Mudah Baca Label Minyak Pelincir



antara yang biasa kita akan tengok dekat label botol minyak

API- American Petroleum Institute
gred minyak pelincir untuk enjin petrol atau diesel
kalau ada "S" dan "C" sekali bermaksud minyak pelincir tu sesuai untuk engine petrol dan diesel

Contoh gred Minyak Pelincir Untuk Engine Petrol
JTX1000 Gold ada label SN
JTX 1000 RED ada label SL
bila ada jer label "S" bermaksud minyak pelincir tu sesuai untuk engine petrol

Contoh gred Minyak Pelincir untuk Engine Diesel
JTX1000 Gold ada label CF
JTX 1000 RED ada label CI-4
bila ada jer label "C" bermaksud minyak pelincir tu sesuai untuk engine diesel

Contoh JTX1000 Red SL/CI-4
bermaksuk minyak JTX1000 Gold boleh guna dekat engine diesel dan petrol.
kereta dan lori boleh guna minyak JTX1000 Red yang sama.

SAE- Society Automotive Engineer
bahasa mudah kelikatan minyak
bahasa lagi mudah tebal atau nipis minyak tu

jadi minyak JTX1000 Red lebih tebal dari JTX1000 Gold.

Pening Nak Pilih Gred JTX1000 ?
Senang jer..

Kalau untuk engine Diesel dan kereta lama
disarankan guna Minyak Pelincir JTX1000 RED

Kalau untuk kereta baru.
disarankan guna Minyak Pelincir JTX1000 Gold

Untuk maklumat lanjut tentang minyak pelincir
boleh hubungi terus saya:-

Klik Terus Untuk Terus Whatsapp:
https://wa.me/60194551036?text=CaraMudahBacaMinyakJTX1000

Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan
Khidmat Nasihat IKLAN disediakan
Khidmat Nasihat SIGNBOARD Bengkel disediakan

*PERCUMA IKLAN INTERNET

Hubungi Untuk Maklumat Lanjut:
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)

Rahsia Nak Bagi SmartTAG Tahan Lama



ada lagi yang guna Kad TouchnGO Tanpa SmartTAG ?
Sentuh dan Pergi
Usik dan Blah
haha...
bahasa senang dia la

jadi SmartTAG ni harga dia boleh tahan juga
tak mahal tak murah tapi kalau rosak nak beli balik
memang bocor sikit la wallet tu

ikut pengalaman saya
SmartTAG ni kalau rosak, biasanya circuit board dia.
yer la barang elektronik
panas sejuk panas sejuk jahanam la..
sebab dia direct dengan cahaya matahari
kena pula takda TINTED.

cuma kena cari tempat letak SMART TAG tu.
mudah nak cabut dan pasang

untuk jaga enjin korang guna la minyak JTX
panas sejuk panas sejuk
memang JTX tu akan jaga sentiasa.

jadilah SMART macam SmartTAG.

====================================
𝐀𝐏𝐀 𝐊𝐄𝐋𝐄𝐁𝐈𝐇𝐀𝐍 𝐔𝐓𝐀𝐌𝐀 𝐉𝐓𝐗𝟏𝟎𝟎𝟎?
====================================
.
● Enjin RINGAN.
Lepas guna JTX1000, tekan pedal minyak terus rasa ringan.

● Enjin BERSIH.
Pakai minyak hitam biasa, makin lama makin berkeladak enjin.
Pakai JTX1000 berterusan, boleh bukak tgk dlm enjin. BERKILAT !

●JIMAT PETROL
Ni paling ramai SUKA. Dah confirm² boleh Jimat Kos belanja.
Lebihan duit boleh simpan untuk servis JTX seterusnya

● HARGA SAMA SEPERTI BRAND-BRAND LAIN,
MALAH LEBIH MURAH BERBANDING MINYAK HIGH PERFORMANCE DIPASARAN !! .

Hubungi Terus Untuk Info Lanjut Tentang Jaga Engine

Klik Terus Untuk Terus Whatsapp:
https://wa.me/60194551036?text=SayaNakSmartJTX

Hasmadi 0194551036
http://www.jtx1000.net

Order Direct HQ:
https://hasmadi.shom.com.my/index.php/repsite/category/auto-care



Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan
Khidmat Nasihat IKLAN disediakan
Khidmat Nasihat SIGNBOARD Bengkel disediakan

*PERCUMA IKLAN INTERNET

Hubungi Untuk Maklumat Lanjut:
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)