Cara Baca Label Botol Minyak Pelincir


dalam pasaran ada macam2 brand minyak pelincir

yang membezakan adalah spesifikasi minyak pelincir dan teknologi yang ada dalam minyak tu




antara yang biasa kita akan tengok dekat label botol minyak

API- American Petroleum Institute
maksudnya ada 1 institut dekat Amerika yang buat standard gred minyak pelincir. lebih kurang macam rujukan gred minyak untuk sesuatu model engine.

contoh pengeluar engine Proton Exora akan bagi tau engine ni sesuai minyak gred SN. Info ni biasanya ada dalam buku manual servis. bila kata gred SN, memang kena guna Minyak gred SN macam JTX1000 Gold

API ni ada 2 jenis

API untuk engine diesel
API untuk engine petrol

Contoh gred Minyak Pelincir Untuk Engine Petrol
JTX1000 Gold ada label SN
JTX 1000 RED ada label SL 
bila ada jer label "S" bermaksud minyak pelincir tu sesuai untuk engine petrol

Contoh gred Minyak Pelincir untuk Engine Diesel
JTX1000 Gold ada label CF
JTX 1000 RED ada label CI-4
bila ada jer label "C" bermaksud minyak pelincir tu sesuai untuk engine diesel

kalau ada "S" dan "C" sekali bermaksud minyak pelincir tu sesuai untuk engine petrol dan diesel

Contoh JTX1000 Red SL/CI-4
bermaksuk minyak JTX1000 Gold boleh guna dekat engine diesel dan petrol.
kereta dan lori boleh guna minyak JTX1000 Red yang sama.

Huruf 'S' bermakna Spark
Bermaksud engine yang guna sistem spark plug (Petrol)
'N' dan 'L' untuk gred.
Kesimpulannya
SN lebih baru daripada SL

Huruf 'C' bermakna Compression
Bermaksud engine yang guna sistem compression (Diesel)
'F' atau 'I-4' untuk gred
Kesimpulannya
CI-4 lebih baru daripada CF

SAE- Society Automotive Engineer
institusi yang buat kayu ukur kelikatan (viscosity) minyak

Contoh Minyak JTX1000
JTX1000 Red - 15W-50
  kelikatan minyak masa suhu rendah adalah 15
  kelikatan minyak masa suhu tinggi adalah 50

JTX1000 Gold - 10W-40
  kelikatan minyak masa suhu rendah adalah 10
  kelikatan minyak masa suhu tinggi adalah 40

jadi minyak JTX1000 Red lebih tebal dari JTX1000 Gold.

lain brand, lain label
kalau sama pun label,
mesti berbeza dari segi teknologi yang masuk dalam minyak tu.

Pening Nak Pilih Gred JTX1000 ?
Senang jer..

Kalau untuk engine Diesel 
disarankan guna Minyak Pelincir JTX1000 RED
sebab gred Diesel adalah CI-4 lebih baru dari CF

Kalau untuk engine Petrol
Untuk kereta baru.
disarankan guna Minyak Pelincir JTX1000 Gold 
Untuk kereta lama
disarankan guna Minyak Pelincir JTX1000 Red

Untuk maklumat lanjut tentang minyak pelincir
boleh hubungi terus saya:-

Klik Terus Untuk Terus Whatsapp:
https://wa.me/60194551036?text=ApaItuMinyakPelincirJTX1000


Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan
Khidmat Nasihat IKLAN disediakan
Khidmat Nasihat SIGNBOARD Bengkel disediakan

PERCUMA IKLAN INTERNET

Hubungi Untuk Maklumat Lanjut:
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)

Order Direct HQ Klik Link Di Bawah:-
https://hasmadi.shom.com.my/index.php/repsite/category/auto-care

Tuang 3 Tutup Dapat Rasa Kehebatan Minyak JTX? Betul ker?



3 Tutup Minyak JTX pun dapat beza
tapi dalam sehari 2 sahaja...

nak lama2 rasa beza?
boleh order 1 botol.

tuang2 3 tutup PERCUMA
boleh hubungi saya


Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan
Khidmat Nasihat IKLAN disediakan
Khidmat Nasihat SIGNBOARD Bengkel disediakan

PERCUMA IKLAN INTERNET

Hubungi Untuk Maklumat Lanjut:
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)

Demo2 Tuang2 Minyak JTX1000

Promosi kita tuang 2 tutup minyak JTX bagi rasa.


Demo mesin falex untuk bezakan teknologi minyak JTX.
Teknologi JTX masuk Malaysia sejak dari tahun 1997

SOP PKP macam biasa.
yang penting teknologi jimat petrol dan engine tahan lama
dapat disampaikan pada pengguna.

Mari rebut jadi agen atau pengguna berdaftar minyak JTX1000.
dapat harga special
dapat peluang tambah pendapatan.



Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan
Khidmat Nasihat IKLAN disediakan
Khidmat Nasihat SIGNBOARD Bengkel disediakan

PERCUMA IKLAN INTERNET

Hubungi Untuk Maklumat Lanjut:
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)

Bantu Bengkel Motor Promosi Minyak JTX1000


Dealer baru JTX tak tahu demo mesin JTX
Jadi bila dah register kita mesti bantu.

Sebelum tgk demo ni
Abg ni memang dah tukar minyak JTX
katanya motor jadi ringan lepas tukar JTX

Ready Stok JTX Untuk Customer Bengkel
Owner bengkel pun guna minyak JTX


Kepada pengusaha2 bengkel kereta atau motor
bila dah jadi dealer JTX
kami akan bantu dari segi
-Demo Mesin Falex
-Iklan pelbagai cara offline online
-Design Signboard
-Design Banting

Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan
Khidmat Nasihat IKLAN disediakan
Khidmat Nasihat SIGNBOARD Bengkel disediakan

PERCUMA IKLAN INTERNET

Hubungi Untuk Maklumat Lanjut:
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)

Motor Kereta Boleh Guna Minyak JTX1000



Motor Kereta Boleh Guna Minyak JTX yang sama.
Cuma botol jer berbeza, 1L dan 4L.

Orang beli sebab teknologi yang ada dalam tu.
Teknologi Jimat Petrol
Teknologi Jaga Engine
Teknologi Tambah Power
Teknologi Tambah Topspeed

Tak perlu modify apa-apa.
Minyak pelincir perkara paling asas bila engine dah tak sama macam dulu yang Ramai terlepas pandang.

Pakai JTX boleh jimat petrol
Tak pakai JTX bazir petrol

Pakai JTX engine tahan lama
Tak pakai JTX engine bakal minta duit kita

Pembaziran amalan syaixxx
Fikir2 la sendiri

Hubungi saya untuk maklumat lanjut

Hasmadi 0194551036
Hasmadi 0194551036
Hasmadi 0194551036

Harga boleh bincang