MISTERI KEHILANGAN MINYAK HITAM TERBONGKAR

OIL Deepstick


Biasa kita dengar minyak hitam berkurangan dalam engine
walaupun kita/pomen dah check semua tempat.

Ada sesetengah engine memang direka untuk 'makan' sedikit minyak hitam.
Tapi kalau baru 1000km dah 'makan minum' 1 LITER,
engine anda dah masuk ke ALAM 'Misteri'
di mana KESAN bocor tiada tapi GHAIB macam tu jer.

CARA CHECK:-

Periksa ASAP ekzos
kalau tiada ASAP cuba tekan pedal supaya engine mengaum.
kalau ada asap KEBIRUAN,
sudah pasti engine anda sedang 'makan' minyak hitam
atau minyak hitam terbakar sekali dengan PETROL.
-kalau asap bersih, cuba check ekzos sama ada berminyak atau tak
-kalau berminyak, engine dah 'makan' minyak hitam.


Asap Kebiruan

Punca Minyak Hitam Hilang

- Valve guide dah haus dan longgar dan celahan dah jadi besar.
- valve seal dah haus atau rosak atau salah pasang
  refer gambar untuk lebih jelas
- piston ring haus dan rosak.
minyak hitam akan mudah masuk kedalam ruang pembakaran

Piston Ring


Valve Seal



CARA Nak Kurangkan Minyak Hitam Hilang

- kalau tak sempat nak repair, drive kereta dibawah 2500 rpm.
- tukar air filter untuk elakkan kotoran masuk dalam engine
- periksa selalu level minyak hitam
- gunakan minyak hitam yang berkualiti
- nak confirm ori beli di petrol pump atau dealer yang sah
- tak digalakkan beli di spare part.
- servis mengikut jadual.
- 5000 7000 10000 km bergantung pada jenis minyak hitam


PERLU DIINGAT,

-HARGA minyak hitam mungkin dari RM90 ke RM300
 bergantung kepada kualiti dan mileage 5000, 8000 atau 10000 km
-tapi HARGA sebuah engine bermula dari RM1XXX.00 tak termasuk UPAH
-belum lagi termasuk KERUGIAN masa, kos TOW truck dan sewa kereta GANTI

Minyak JTX1000 memang direka untuk
-melindungi engine
-menjimatkan PETROL/DIESEL
-boleh pegi 10,000km (biasanya terlajak)


Minyak JTX atau Jet Turbo X masih kekal dipasaran sejak tahun 1996

Banyak TESTIMONIAL pengguna dapat mengurangkan kos repair
jika terjadi MISTERI KEHILANGAN MINYAK HITAM tanpa sedar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan