11 Cara Jimat Petrol Tahun 2021



1) Jangan Slow Secara Mengejut.
contoh di traffic light.
jika traffic light warna merah
rendahkan kelajuan secara perlahan2.
bila kereta depan dah start jalan 
kita tak perlu gerakkan kereta dari keadaan berhenti.
momentum yang ada kita guna untuk tambah kelajuan.

2) Jangan pecut secara perlahan .
lebih terpakai kepada kereta manual.
kalau pernah tgk graph dyno atau torque,
mesti ada dekat RPM tertentu power dia maksimum.
bila kita rasa kereta tak boleh pergi dah boleh tukar gear.
kalau kereta auto senang dia akan tukar sendiri.
boleh cuba.

3) Tutup tingkap dan guna aircond
kalau bawa kereta perlahan2 memang tak rasa
tapi kalau bawa laju 100 ke atas
memang kena tutup tingkap dan guna aircond.
supaya kereta lebih aerodynamic
bahasa mudah, kereta senang potong angin.
aircond tu letak paling rendah tahap sejuk.
jangan lupa check penapis aircond dalam kereta
kalau tersumbat, memang lambat sejuk
atau kurang sejuk dan boleh bebankan engine.

4) Turun bukit Jangan guna gear Neutral
ada yang rasa letak neutral boleh jimat,
sebenarnya amat bahaya pada gearbox yang canggih zaman ni.
nak jimat petrol tapi bahayakan gearbox
bayangkan tgh laju turun bukit
bila dah rata, masuk pula gear D.

5) Guna gear yang betul
kalau kita tgh naik bukit
dah rasa kereta macam tak boleh pergi
turunkan gear untuk kita maksimumkan penggunakan tenaga.
supaya tak terjadi engine mengaum atau minyak dah tekan, tapi kereta tak pergi.
kereta auto pun sama, kalau dah tahu bukit mencanak
tukar gear 2 atau L dan tekan minyak perlahan2 sebab torque tgh tinggi.
bila dah rata masuk D balik.

6) Kerap Check Angin Tayar
simple jer cara ni
tapi ramai yang malas nak buat haha..
kenapa angin ada effect?
pernah tak korang bawa basikal tayar kurang angin?
macam berat nak kayuh
pegi la kedai basikal pam tayar.
lepas tu rasa ringan kan?
ha...sama macam kereta.
untuk orang yang malas nak isi angin selalu.
boleh beli gel yang letak dalam tayar.
dia akan tutup lubang2 halus.
kalau kurang angin pun sikit jer.

7) Pandu dengan kelajuan yang sesuai.
Sikap dan cara pemanduan banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta.
Jangan gopoh dalam memandu.
Misalnya ketika menuju ke plaza tol atau membelok di selekoh tajam,
jangan sesekali menukar gear secara mendadak.
senang cerita nak tambah kelajuan relax2 jer.
dah sampai 100, maintain jer.


8) Kurangkan beban dalam kereta.
jangan bawa barang yang tidak perlu (kereta anda bukan stor).
Perhatikan dalam but kereta anda,
mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but
tetapi dibawa ke sana ke mari.
Penambahan berat sebanyak 50 kilogram
meningkatkan penggunaan minyak sebanyak 2 peratus.

9) Kurangkan kelajuan.
Lebih perlahan anda memandu,
 lebih jimat minyak digunakan(dan tidak disaman).
Memandu melebihi 90 kilometer sejam (km/j) 
boleh meningkatkan penggunaan minyak.
Secara perbandingan, pada kelajuan 100 km/j,
penggunaan minyak bertambah 10 peratus, 
105 km/j (15 peratus) 
dan 110 km/j (25 peratus).
setiap kereta berbeza kelajuan ekonomi.
boleh google atau buat test sendiri


10) Matikan enjin ketika menunggu.
memang semua orang tahu teknik ni
tapi tu la kang panas pula.
cari lah pokok atau tempat redup
atau tempat yang kita boleh duduk luar kereta.
kalau takda pilihan, cari tempat yang redup
supaya aircond lebih cepat sejuk

11) Penggunaan 2 Kereta
sediakan 2 kereta
1 MPV besar
1 Kereta kecil macam Axia
kalau setakat nak pegi kedai
bawa la kereta kecil
nak jalan2 jauh bawa family
bawa la MPV
lebih selesa
lebih jimat untuk jarak jauh
motor pun boleh jugak
1 motor besar
1 motor scooter


Nak jimat lagi?
gunalah minyak tribologi JTX1000 tanpa geseran.
part yang bergeser akan mudah bergerak.
takda la tenaga petrol bazir dekat part yang bergeser tu.



Khidmat Nasihat STOK JTX disediakan
Khidmat Nasihat IKLAN disediakan
Khidmat Nasihat SIGNBOARD Bengkel disediakan

*PERCUMA IKLAN INTERNET

Hubungi Untuk Maklumat Lanjut:
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)
0194551036 (sms/whatsapp/call)

1 ulasan:

  1. Type the sport name, and the web site} will redirect you towards its page. However, the search bar's problem is that it requires the right name. Even if there's a letter 카지노사이트 mistake, the search bar is not good sufficient search out|to search out} the results. The untold story of the case that shredded the parable of Bitcoin’s anonymity. Stopping the reels won't help you take residence any additional cash. Regulators just like the United Kingdom Gambling Commission and the Malta Gaming Authority work hard to remove rogue operators from the web playing business.

    BalasPadam